Είδη Μελιών

Βιολογικό Μέλι Πεύκου

Γεύση : Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο άρωμα.

Xρώμα: Tο πευκόμελο είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.

Kρυστάλλωση: Tο πευκόμελο ζαχαρώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Βιολογικό Θυμαρίσιο Μέλι

Γεύση : Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.

Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο.

Kρυστάλλωση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.

Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Βιολογικό Μέλι Ελάτης-Βανίλια

Τα μελίσσια μας μεταφέρονται στις βουνοκορφές της Πελοποννήσου, όπου συλλέγεται το μέλι ελάτης-βανίλια. Χαρακτηριστικό είναι το χρώμα του, αφού έχει ανοιχτή μπεζ απόχρωση που θυμίζει καραμέλα ενω στο εσωτερικό του διακρίνονται κρεμ “ανταύγειες”. Αυτός είναι και ο λόγος που το ονομάζουμε “βανίλια ελάτης”.

Το μέλι αυτό παράγεται μόνο σε κάποια βουνά της πελοποννήσου, πράγμα που το καθιστά πολύ σπάνιο καθώς δεν μπορούμε να το βρούμε πουθενά αλλού στον κόσμο.Έτσι η παραγωγή του είναι πολύ περιορισμένη.

Είναι ένα μέλι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, ακόμη και μετά από χρόνια. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως έναν ακόμη θησαυρό της ελληνικής φύσης.

Βιολογικό Mέλι Bελανιδιάς

Το μέλι που παράγεται από την βελανιδιά θεωρείται σπάνιο ενώ το χρώμα του είναι πολύ σκούρο (σχεδόν μαύρο) και γι’αυτό οι μελισσοκόμοι το χαρακτηρίζουν ως “μελούρα”.

Για να το συλλέξουμε ταξιδεύουμε με τα μελίσσια μας ως την κεντρική Πελοπόννησο όπου φύεται το δάσος της Φολόης,ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιάς της Ευρώπης. Η διάρκεια συλλογής του ξεκινά από τον ιούνιο και μπορεί να φτάσει ως τα τέλη αυγούστου.

Έχει την περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα ελληνικά μέλια και ιδιαίτερη γεύση. Το μέλι βελανιδιάς υπάγεται στην κατηγορία των μελιών που προέρχονται από μελίτωμα και για τον λόγο αυτό δεν κρυσταλλώνει.

Βιολογικό Μέλι Ερείκης



Το μέλι ερείκης συγκαταλέγεται στην ελίτ των ελληνικών μελιών.Είναι πάρα πολύ θρεπτικό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία, εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ βοηθάει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ισορροπεί τα επίπεδα χοληστερίνης.

Το μέλι αυτό έχει έντονο χρώμα,άρωμα και χαρακτηριστική ιδιαίτερη γεύση και παράγεται από το νέκταρ της φθινοπωρινής ερείκης, γνωστή και ως “σουσούρα”.

Βιολογικό Βάμμα Πρόπολης

Η πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία η οποία φτιάχνεται από τις μέλισσες με σκοπό την απολύμανση και οχύρωση των κυψελών τους. Λόγω της χημικής της σύστασης, οι θεραπευτικές της δράσεις είναι πολλές και γι’αυτό είναι γνωστό ως φυσικό αντιβιοτικό. Έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να δρα ενάντια των κρυολογημάτων και των ιώσεων. Βοηθάει στην θεραπεία της γαστρεντερίτιδας ενώ φαίνεται να έχει ανασταλτική δράση στην ανάπτυξη του μελανώματος και των καρκινικών κυττάρων.

Το βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά, διαλύοντάς το σε ένα φλιτζανάκι νερό, είτε για την αντιμετώπιση ενός πονόλαιμου ή κρυολογήματος, είτε προληπτικά για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας.

Επίσης έχει και εξωτερική χρήση βάζοντας λίγες σταγόνες απευθείας πάνω σε εκζέματα, μυκητιάσεις, έρπη, ουλές και σε άλλες δερματικές παθήσεις.

Βιολογική Γύρη

Η γύρη είναι μια θαυματουργή τροφή που παίρνουμε από τις μέλισσες η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Ουσιαστικά είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν από τα λουλούδια,την ανακατεύουν με νέκταρ και την αποθηκεύουν στην κυψέλη. Είναι ιδιαιτέρως γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Η γύρη έχει συσχετιστεί με αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας. Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, δίνει ενέργεια, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και διευκολύνει την καλή λειτουργία του ήπατος.

Η γεύση της δεν είναι πάντα η ίδια, καθώς εξαρτάται από την ανθοφορία των λουλουδιών που συλλέγεται. Είναι λοιπόν ένα superfood που αξίζει να εντάξουμε στην διατροφή μας.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της γύρης είναι από ένα κουταλάκι του γλυκού έως μια κουταλιά της σούπας,ανάλογα με τα κιλά του κάθε ανθρώπου και διατηρείται στην κατάψυξη. Η κατανάλωσή της μπορεί να γίνει διαλυμένη σε χυμό ή γάλα, ανακατεμένη σε γιαούρτι ή με κουταλιά μέλι ή ακόμα και σκέτη.